Nemax-visionen:"Här är vi år 2030"

Kategorier:
Skribent: Rode Gradin
Datum: 3 november 2023

I oktober fick vi möjlighet att presentera Nemax för Handelsbanken och deras företagsklubb i Örebro län. Vilka är vi - och vart befinner vi oss år 2030? Så här sa våra delägare Anki och David Bergstedt om framtidsplanerna.

Tre generationer, samma vision. För 32 år sedan tog Nemax fart på vad som skulle bli resan mot ett mer miljövänligt och hållbart samhälle. Då med Stig Carlsson som styrman, medgrundare med Johan Bergstedt och tillsammans med Anki, som tog över som VD och ägare år 2004.

- Vi drog igång Nemax med ett startbatteri. Ett blybatteri för fordon, som vi samlade in som farligt avfall efter nya regler från Naturvårdsverket, säger Anki Bergstedt.

Idag driver hon företaget tillsammans med son och delägare David. På ett möte för Handelsbankens företagsklubb fick de tillsammans måla upp bilden för hur Nemax kommer se ut år 2030. Ett fortsatt växande företag med framtiden för sig.

- Året är 2030 och vi landar på en omsättning runt 140 miljoner. Vi är bäst i Sverige på farligt avfall. Och för en tid sedan blev vi på Nemax nominerade som ett av Sveriges roligaste arbetsplatser, inleder David Bergstedt.

Våra klimatmål i agenda 2030 har vi då uppnått fem år tidigare. Samma år tankar vi också fossilt bränsle i våra fordon för sista gången.

Hjärtat i företaget

Vad är då bränslet till framgång? Anki lyfter medarbetarna. Att vi har lyckats skapa en gemenskap där vi alla vill åt samma håll. Med utrymme för varje individ att växa, bli sedd och leda sig själv under tydlig vägvisning från ledaren.

- Varumärket Nemax är för mig vi som varje dag jobbar där. Vi har saker vi behöver som fordon, tjänster, produkter och lokaler. Men det är vi, medarbetarna, som gör skillnaden med vår passion, professionalism och innovation. Det är det som särskiljer oss från våra konkurrenter, säger Anki.

David berättar om en tidig fredagsmorgon, när en kund ringer och efterfrågar hjälp med hantering av en farlig syra de har hittat i ett gammal förråd. En syra som är direkt dödlig för människor.

- Han var naturligtvis väldigt angelägen att bli av med det här så fort som möjligt. Jag sa att bli av med så pass farliga saker på så kort tid är nästan omöjligt, vilket passar oss på Nemax perfekt.

Med underlaget från kund sprang David en trappa upp på kontoret till vår miljökonsult, för att gå igenom och försäkra sig om att vi hade tillstånden som krävdes för att hantera avfallet. Han fortsatte sedan vidare ned till farlig gods transportören, som förberedde fordon för transport. Näst på tur var vår säkerhetsrådgivare, som tog fram dokumentation som krävs för transport av den typen av farligt avfall. Avslutningsvis gick han till kundsupport, som la in allting i systemet.

- Trettio minuter efter att kunden hade ringt mig var vi på väg och innan lunch var det farliga avfallet i säkert förvar hos oss på Nemax, säger David.

- Jag vet att vi är den enda aktören i landet som kan utföra ett sådant här typ av uppdrag med sådan träffsäkerhet och effektivitet.

Vart vägen kommer ta Nemax på riktigt vet ingen med säkerhet - men visionen, den är tydlig!

- Vi växer och det är en utmaning, men det är också fantastiskt roligt. Nu kör vi mot 2030, avslutar Anki.

© 2024 Nemax Miljöhantering. Skapad i samarbete med Digitalpartner  
chevron-down