Vatten som du tvättar, skurar eller använder i produktioner - hur är det skadligt för miljön? Vi förklarar.
Processvatten är det förbrukade vattnet som släpps ut från olika verksamheter som industrier, biltvättar och verkstäder. Det kan innehålla föroreningar som gör det farligt för miljön om det inte tas om hand på rätt sätt.
Några av de största riskerna:
- Giftiga ämnen
Tungmetaller, oljor, lösningsmedel och andra kemikalier som ofta finns i processvatten är giftiga för djur, växter och mikroorganismer. Utsläpp av dessa ämnen kan leda till långvariga skador på mark och vatten.
- Övergödning och syrebrist
Processvatten från exempelvis livsmedelsindustrin kan innehålla näringsämnen som fosfor och kväve. När dessa hamnar i sjöar och hav orsakar de algblomning, vilket kan leda till syrebrist som hotar vattenlevande djur och växter.
- Svårnedbrytbara ämnen
Vissa kemikalier, som tungmetaller och oljerester, bryts inte ned naturligt. De kan bioackumuleras i djur och växter, vilket i sin tur påverkar hela näringskedjan – även människor.
Lösningen: Rätt hantering och rening
Alla verksamheter, från stora industrier till biltvättar och verkstäder, har ett ansvar att hantera sitt processvatten. Med rätt anpassad rening i form av reningsverk och regelbunden vattenprovtagning, säkerställer vi att ditt processvatten uppfyller alla gällande krav.