4 saker som påverkar ditt processvatten

Kategorier:
Skribent: Rode Gradin
Datum: 5 januari 2024

Har du koll på vad som påverkar vattenutsläppet från din verksamhet? Vi listar fyra saker som är viktigt att tänka på för ett godkänt processvatten.

 1. Tvätthallen
  I regel det som ger upphov till det största utsläppet till oljeavskiljaren. Något som är viktigt att ha i åtanke är kemikalieanvändningen. Att verksamheten använder kemikalier som fungerar tillsammans. En blandning av olika kemikalier kan nämligen ge upphov till en emulsions liknande effekt i avloppsvattnet.

  Något annat som är bra att kontrollera är slamfånget, även kallad tvättränna. Tvättrännans uppgift är att filtrera det grövsta slammet och partiklarna. Är rännan full av slam kan det rena vattnet inte separeras och allt åker vidare ut i oljeavskiljaren.
 2. Skurmaskin
  Att tvätta av till exempel ett verkstadsgolv med en skurmaskin, innebär förhållandevis lite vatten till en stor yta. Det innebär att vattnet kan bli väldigt förorenat med tungmetaller. Att hälla ut det smutsiga vattnet i avloppet kan medföra stora konsekvenser för oljeavskiljaren. Förvara istället det förorenade vattnet i ett fat eller IBC-behållare.
 3. Däcktvätten
  Har ni en däcktvätt i er verksamhet? Likt skurvatten kan vattnet från däcktvätten innehålla höga halter av tungmetaller. Nyare däcktvättar kan ha ett reningsverk inbyggt i sig. Är du osäker på hur det fungerar hos er kontaktar ni er återförsäljare. Alternativt ta ett specifikt prov på vattnet från tvätten, för att kontrollera om ni kan släppa ut det till oljeavskiljaren.
 4. Oljeavskiljaren
  För att oljeavskiljaren ska kunna utföra sin uppgift och fungera som den ska, krävs det att man tar hand om den. Med regelbundna tömningar och kontroller säkerställer du att din verksamhet följer lagkraven - och ger bästa möjliga förutsättningar för ett godkänt prov på det utgående vattnet.

Kolla här när vi besöker Skobes Bil i Vetlanda och visar hur de hanterar sitt processvatten.

Har du några frågor eller funderingar kring processvatten, vattenrening eller underhåll av oljeavskiljare? Kontakta oss så hjälper vi dig!

© 2024 Nemax Miljöhantering. Skapad i samarbete med Digitalpartner  
chevron-down