Så här sorterar och hanterar du litiumbatterier

Kategorier:
Skribent: Rode Gradin
Datum: 14 november 2022

Litiumbatterier blir en allt större del av vårt samhälle och detta ställer mer krav på hanteringen för att motverka bränder och personskada. Men hur hanterar du dem? Vår säkerhetsrådgivare Cristina förklarar.

Vi på Nemax är väldigt måna om både våra kunder och vår säkerhet. I takt med utveckling inom farligt avfall tillkommer även risker där vi tillsammans hjälps åt att hantera det på rätt sätt. En av de sakerna är litiumbatterier.

Vad är som skiljer ett litiumbatteri från ett traditionellt blysyrabatteri?

De batterier som innehåller litium är uppladdningsbara och kan därför återanvändas flera gånger om. Av den orsaken används litiumbatterier i bland annat elbilar, industrimaskiner, båtmotorer och elsparkcyklar. Men även i hushållsutrustning som datorer, mobiltelefoner, robotdammsugare och skruvdragare.

– Litium i sin grundform kan reagera farligt med vatten, orsaka allvarliga frätskador och vara brandfarligt. Utöver det kan batterierna innehålla en rad andra metaller så som kobolt, nickel eller kadmium, som är skadligt för vår miljö. Därför ska det klassas som farligt avfall och sorteras, förklarar Cristina.

Viktiga saker att tänka på vid hantering av litiumbatterier på din verksamhet:

- Att kartlägga vart batterierna finns i din verksamhet

- Risken för kraftig och giftig rökutveckling, speciellt i slutna utrymmen

- Att en brand som hotar sprida sig till litiumbatterier bör släckas skyndsamt

- Hitta en förvarings lösning som är ordningsam och säker

Hur sorterar jag litiumbatterier eller produkter som innehåller det?

– Det som är viktigt att tänka på är att litiumbatteriavfall är kopplat med brandrisk, ibland allvarlig risk om förvaringsfrågan inte riskbedömts. Det bästa är att sortera det i ett separat kärl för litiumbatterier som avfall. Här kan du med fördel använda och varva varje lager av batterier med vermiculit, som minimerar kontaktytan mellan batterierna. Detta gäller för batterier upp till 100wh, förklarar Cristina.

– Om du har batteriavfall som överstiger 100wh i din verksamhet, är du varmt välkommen att kontakta oss på Nemax för vägledning gällande förvaring.

För att få skicka farligt gods innehållande litium behöver bestämmelserna i ADR-S och RID-S följas. Det innebär bland annat krav på hur det ska klassificeras, förpackas, märkas och deklareras i transportdokumentationen. Lär mer här på MSB:s hemsida.

Har du fler frågor eller funderingar kring litiumbatterier?

Hör av dig till vår säkerhetsrådgivare Cristina, så hjälper vi dig!

Kontaktuppgifter

© 2024 Nemax Miljöhantering. Skapad i samarbete med Digitalpartner  
chevron-down