Frisörsalonger

Cut & Care – Hantering av farligt avfall från frisörsalonger

Alla frisörsalonger är skyldiga att rapportera in antecknade uppgifter om farligt avfall till Naturvårdsverkets avfallsregister. Sprayflaskor, färgrester, blekmedel och elektronik - allt farligt avfall ska enligt lag tas om hand på rätt sätt.
Men att hantera farligt avfall på rätt sätt kan vara svårt, och trist för den delen. Vi har därför tagit fram en tjänst till just dig som frisör för att göra det enklare.
Vi på Nemax är experter på farligt avfall och erbjuder dig som frisörföretagare en helhetslösning. Och du kan känna dig trygg med att salongen uppfyller alla lagstadgade skyldigheter.

Paketen

Oavsett om din salong är stor eller liten, finns vi här för att hjälpa dig. Våra paket är helt flexibla och bindningsfria.
Är du osäker på vilket paket som passar bäst för din salong? Tveka inte att kontakta vår kundsupport på info@nemax.se eller ringa oss på 0585–260 95. 

Detta ingår:

Avfallskärl
Hämtning enligt schema
Återvinning av avfallet
Rapportering till Naturvårdsverket
Tillgång till statistik och dokument på Nemax kundportal
Rådgivning från våra experter på Nemax

Lilla salongen

Hämtning varannan månad
499 kr/mån
Beställ

Stora salongen

Hämtning varje månad
799 kr/mån
Beställ

Referenser

Vanliga frågor

Hittar du inte svaret du letar efter? Kontakta vårt kundsupportteam.

I samband med leverans av ditt kärl kommer vi kunna ta hand om det avfallet du samlat på dig. Hur det ska packas och hanteras informeras via mejl i god tid innan leverans.

Vi förstår att det kan bli mycket avfall under vissa perioder. Framför allt folie. Vi lämnar alltid tomma säckar i botten av kärlet. Då kan ni bara ta ur den fulla säcken och ställa den åt sidan. Vi tar med alla säckar i samband med tömning. Har du begränsat med utrymme på salongen kan vi gemensamt komma överens om tajtare tömningsintervall eller större/fler kärl

• Naturligtvis kan du hantera ditt farliga avfall själv. Nedan följer några punkter du ska beakta vid intern hantering:
• Tillstånd för transport av farligt avfall ska sökas vid Länsstyrelsen 5 kap. avfallsförordningen.
• Transportdokument enl. 19 § Avfallsförordningen ska medföras i transportenheten.
• Anteckningsskyldighet enl. 6 kap 1–5 §§ avfallsförordningen ska påbörjas innan transport.
• Anteckningar ska sparas i minst 3 år. Enl. 6 kap 6 § avfallsförordningen.
• Om du har under 30 kg aerosoler (Sprayflaskor) i transportenheten ska kap. 16 Bilaga-S i ADR, Lagen om transport av farligt gods beaktas.
• Om du har över 30 kg aerosoler (Sprayflaskor) i transportenheten skall samtliga kapitel i bilaga 1 och 2 i ADR-S, lagen om transport av farligt gods beaktas.

OBS: Försäkra dig om att aktören (insamlaren) som tar mot ditt farliga avfall har tillstånd att ta mot farligt avfall samt att de rapporterar in dina avfallsmängder till Naturvårdverket som insamlare.

Naturligtvis kan ni göra det. Salongen kommer att ha en avtals- och avfallsansvarig som blir fakturerad. Sedan är det upp till salongen att bestämma internt hur kostanden delas upp.

Du kommer i samband med leveransen att få en sorteringsinstruktion där det tydligt framgår hur du ska sortera ditt avfall. Bedömningen huruvida en produkt är klassat som farligt avfall eller inte kan vara svår och otydlig. Det bästa är att läsa produktens säkerhetsdatablad. Det kan dessutom vara svårt att bedöma hur ”mycket” exempelvis en folie måste vara kontaminerat för att det ska vara klassat. Nemax tycker inte att ni ska behöva fundera på detta. Allt som läggs i kärlet ingår i den fasta månadskostnaden. ”Better safe than sorry” Det gör du med stöd i Försiktighetsprincipen. (2 kap. 3 § Miljöbalken)

Vi hämtar avfall enligt schema helgfria vardagar mellan 09-18. Du får sms dagen innan vi kommer och samma dag. Du kan följa vår chaufför live med beräknad ankomsttid för att kunna planera din dag.

Nej, du behöver inte vara på plats. Våra chaufförer behöver bara komma åt kärlet.

Nej, du behöver inte tänka på någonting. Vi rapporterar till Naturvårdsverket åt dig. Allting ingår i den fasta månadskostnaden.

Ja. Tillsynsmyndigheter kan dela ut viten fr.o.m. 2022 vid avvikelser i rapporteringen.

Ja och Nej. Nemax lutar sig mot rimlighetsavvägningen och gör en rapportering per salong och avtal. I teorin innebär det att de ökade kostnaderna i pengar och resurser som separat uppdelning och rapportering farligt avfall skulle leda till, ska ställas mot den ökade nyttan. Nemax anser inte resursåtgången mot den ökade nyttan vara rimlig.
Rimlighetsavvägning. (2 kap. 7 § Miljöbalken). Så nej ni behöver inte rapportera separat.

Fyll i formuläret. Kan vi inte leverera i ditt område kommer du bli kontaktad av vår kundsupport.

Tjänsten påbörjas den dagen du får ditt kärl utlevererat.

Du binder dig inte i samband med teckning av abonnemanget. Du har dock 3 månaders uppsägningstid.

Tömning utförs alltid av våra egna chaufförer och fordon från oss på Nemax.

Kontakta oss

Personlig expert

Emma Nilsson
Emma Nilsson
Säljsupport
"Välkommen att kontakta mig direkt om du har några frågor eller funderingar"
076 - 792 60 95
emma.nilsson@nemax.se
1

Tryggt.

Vi på Nemax har 30 års erfarenhet av hantering av farligt avfall och hjälper idag omkring 1 500 verksamheter med hantering och registrering, allt enligt gällande lagstiftning. Vi har alla de tillstånd för transporter, lagring och hantering av farligt avfall som krävs.
2

Snyggt.

Ordning och reda är A och O för oss på Nemax och vi bidrar gärna till att det ser prydligt ut på er salong. Därför har vi tagit fram snygga och stilrena sorteringskärl och även printat material, som klisterdekaler till exempel, så att ni med stolthet kan visa att ni också är med och bidrar till ett hållbart samhälle.
3

Enkelt.

Vi gör det enkelt för dig som frisörföretagare att hantera farligt avfall. Det enda du behöver tänka på är att sortera i rätt kärl. Resten, som kontinuerlig tömning, upphämtning och rapportering till Naturvårdsverket, tar vi hand om. Allt ingår i den fasta månadskostnaden.

Våra kärl

Tre-facks kärl

Storlek 3x45 liter
HxBxD 755x1100x385 mm
Här sorterar du:
Sprayflaskor
Färg/färgrester
Blekmedel/blekmedelsrester

Elektronik

Storlek 42 liter
Här sorterar du:
Elektronik

Cut & Care - Beställningsformulär


© 2023 Nemax Miljöhantering. Skapad i samarbete med Digitalpartner  
chevron-down