Jobbar du inom hantering av farligt gods med intyg från en 1.3 utbildning? Bra, så här ofta måste du repetera den.
Kravet på kunskap enligt kapitel 1.3 ADR omfattar verksamheter som hanterar farligt gods. Det kan vara exempelvis målare, tekniker eller trädgårdsmästare. Om godset så är en del av huvuduppgiften, sortimentet eller används som redskap så räknas det inom kravet.
Läs även "Vad händer om jag hanterar farligt gods utan 1.3 utbildning?"
Syftet med utbildningskravet är att säkerställa att alla som arbetar med farligt gods har rätt kunskap för att hantera sina uppgifter och kunna identifiera eventuella säkerhetsrisker.
MSB:s rekommendationer är att utbildningen repeteras vartannat år. Detta då föreskrifterna av ADR-handboken revideras och uppdateras med samma intervall. Uppdateringarna kan bland annat innebära nya klassificeringar av farligt gods, nya krav på förpackningar eller ändringar i regler för märkning och etikettering.
- Det är viktigt att hålla sig uppdaterad. Dels för att fräscha upp minnet men också för säkerhetens skull. Vad är de senaste reglerna och hur ska jag förhålla mig till dem i mitt arbete? säger säkerhetsrådgivare och utbildningsansvarig Cristina.
Ett sätt att försäkra dig om att din verksamhet efterföljer de senaste reglerna är att ha en säkerhetsrådgivare som säkerställer att rutinerna i er verksamhet stämmer överens med dem. Personen ser även till att möjliga risker och incidenter förebyggs på bästa möjliga sätt.